Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στις Σκανδιναβικές χώρες

Τα περισσότερα χριστουγεννιάτικα πιάτα είναι κοινά σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες όπου υπάρχουν και σαφείς αναφορές στην αμερικάνικη χριστουγεννιάτικη κουζίνα. Παρόλα αυτά, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στη Σκανδιναβία διακρίνεται για την ιδιαιτερότητα της παραδοσιακής του γαστρονομίας, και τα επιμέρους χαρακτηριστικά των χριστουγεννιάτικων συνταγών διαφοροποιούνται ανά περιοχή.

Νορβηγία

Στη δυτική μεριά της Νορβηγίας το κυρίως πιάτο του εορταστικού γεύματος είναι τα αρνίσια παϊδάκια (pinnekjøtt) τα οποία συνήθως συνοδεύονται με καρότα και πατάτες. Ωστόσο το παραδοσιακό Lutefisk που περιλαμβάνει μπακαλιάρο, είναι το χριστουγεννιάτικο πιάτο που θεωρείται ως χαρακτηριστικό δείγμα γαστρονομικής συνεύρεσης της κουλτούρας των Νορβηγών με εκείνη των Αμερικανών.

Σουηδία

Η Σουηδία θεωρείται η χώρα καταγωγής της παράδοσης των γιορτινών μπουφέ. Πρόκειται για τα δημοφιλή Σουηδικά smörgåsbords που αργότερα υιοθετήθηκαν και από την αμερικανική κουλτούρα σερβιρίσματος. Το τραπέζι του παραδοσιακού julbord (του χριστουγεννιάτικου smörgåsbord) περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία από σουηδικές σως που συνοδεύουν ιδανικά τα αγαπημένα τους εδέσματα, κεφτεδάκια, τυριά κλπ., ενώ κεντρική θέση έχει το Julskinka το οποίο είναι ένα εξαιρετικά γευστικό χριστουγεννιάτικο αλλαντικό.

Φιλανδία

Στην Φιλανδία κατά τη διάρκεια του εορταστικού δείπνου συνηθίζουν να πίνουν το χριστουγεννιάτικο glögg. Αυτό το παραδοσιακό ποτό, είναι η σκανδιναβική εκδοχή του ζεστού χειμωνιάτικου ποτού με βάση το κόκκινο κρασί και άρωμα κανέλας. Για το γιορτινό τραπέζι επίσης ετοιμάζουν ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο ψωμί και έχουν ως κύριο πιάτο είτε την παραδοσιακή αμερικάνικη γαλοπούλα είτε ψήνουν έναν ολόκληρο σολομό. Ωστόσο, στο χριστουγεννιάτικο γεύμα ως συνοδευτικά κυριαρχούν τα λαχανικά κατσαρόλας, όπου προτιμούν τα τοπικά προϊόντα όπως τη γογγυλοκράμβη, το καρότο, το παντζάρι κλπ.

Δανία

Το κυρίως πιάτο του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στην Δανία είναι κλασικά το χοιρινό, αν και σε κάποιες περιοχές στο παραδοσιακό δείπνο σερβίρουν πάπια ή χήνα. Η πρωτοτυπία της δανέζικης εορταστικής παράδοσης έγκειται στο χριστουγεννιάτικο γλυκό το Risengrød που σερβίρεται τα μεσάνυχτα και στη ζύμη του περιέχεται ένα και μοναδικό ολόκληρο αμύγδαλο. Το έθιμο αυτό προσομοιάζει με την ελληνική βασιλόπιτα που φτιάχνεται την πρωτοχρονιά, καθώς αντίστοιχα και στην Δανία τη νύχτα των Χριστουγέννων, όποιος τυχερός βρει το ολόκληρο αμύγδαλο μέσα στο κομμάτι του γλυκού που του αναλογεί, τότε θα κερδίσει ένα συμβολικό χριστουγεννιάτικο δώρο.

Αφήστε μια απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ