Η κατάκτηση του Διαστήματος

Η κατάκτηση του διαστήματος ξεκίνησε τις δεκαετίες του ’30 και του ’40. Αρχικά όμως, δεν είχε ως απώτερο στόχο την εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος αλλά την κατασκευή πυραύλων για επιθετικούς σκοπούς.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


Ο επικεφαλής του πυραυλικού προγράμματος της ναζιστικής Γερμανίας Wernher von Braun
Wernher von Braun

Η ναζιστική Γερμανία και οι πύραυλοι V-2

Η ναζιστική Γερμανία κατασκεύασε πρώτη πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τους V-2, για να πλήξει το Λονδίνο στα τέλη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Επικεφαλής του ειδεχθούς αυτού σχεδίου ήταν ο Wernher von Braun. Οι πύραυλοι είχαν βεληνεκές πάνω από 300 χιλιόμετρα και ταχύτητα 5.600 χλμ. ανά ώρα. Μετά το πέρας του πολέμου, ο Braun μετοίκησε στις ΗΠΑ και μαζί με άλλους 1.600 Γερμανούς επιστήμονες εργάστηκε στο αμερικάνικο πρόγραμμα Paperclip. Στόχος του προγράμματος ήταν αρχικά η δημιουργία πυραύλων ικανών να πλήξουν τη Σοβιετική Ένωση (Ψυχρός Πόλεμος), και μετέπειτα η κατάκτηση του διαστήματος. Οι Σοβιετικοί ωστόσο είχαν πάντα προβάδισμα, και ήταν αυτοί που έστειλαν τον πρώτο δορυφόρο στο διάστημα στις 4 Οκτωβρίου του 1957, τον Sputnik 1. Οι Αμερικανοί ακολούθησαν λίγους μήνες αργότερα με την επιτυχή εκτόξευση του Explorer 1, στις 31 Ιανουαρίου του 1958.

Ο πρώτος που οπτικοποίησε στον κινηματογράφο το ταξίδι στο φεγγάρι ήταν ο Georges Méliès το 1902 στην ταινία "Le Voyage dans la Lune"
Ο πρώτος που οπτικοποίησε στον κινηματογράφο το ταξίδι στο φεγγάρι ήταν ο Georges Méliès το 1902 στην ταινία “Le Voyage dans la Lune”

Χρονολόγιο της κατάκτησης του διαστήματος

1957….. Sputnik 1: ο πρώτος δορυφόρος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. (ΕΣΣΔ)

Η σκυλίτσα Λάικα

1957….. Sputnik 2: ο δορυφόρος που μετέφερε τον πρώτο ζωντανό οργανισμό στο διάστημα, τη σκυλίτσα Λάικα. Το θερμικό σύστημα δυσλειτούργησε και η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κελύφους έφτασε τους 40 °C, με αποτέλεσμα τον θάνατο της Λάικα από υπερθέρμανση λίγες ώρες μετά την εκτόξευση. Ο Sputnik 2 δεν είχε κατασκευαστεί για να επιστρέψει ανέπαφος στη Γη. Έτσι όταν ολοκλήρωσε την τροχιά του και εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα κάηκε. Η μοίρα της Λάικα ήταν προδιαγεγραμμένη. Είχε προβλεφθεί ένα σύστημα για να της γίνει ευθανασία δέκα μέρες μετά την εκτόξευση, κάτι που εντέλει δεν χρειάστηκε. (ΕΣΣΔ)

Γιούρι Γκαγκάριν

1961….. Γιούρι Γκαγκάριν: ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα. Η πτήση του στο διαστημόπλοιο Vostok 1 διήρκεσε 108 λεπτά. (ΕΣΣΔ)

Η ομιλία του Κέννεντυ στο Κογκρέσο

1962….. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζων Φ. Κέννεντυ σε ομιλία του στο Κογκρέσο θέτει ως εθνικό στόχο, εντός δεκαετίας, την αποστολή ανθρώπου στο φεγγάρι και την ασφαλή επιστροφή του στη Γη. (ΗΠΑ)

1962….. Τζον Γκλεν: ο πρώτος άνθρωπος σε τροχιά γύρω από τη Γη. Πραγματοποίησε τρεις περιστροφές και το ταξίδι του διήρκεσε 5 ώρες. (ΗΠΑ)

1965….. Αλεξέι Λεόνοφ: ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποιεί διαστημικό περίπατο. Έμεινε έξω από το διαστημόπλοιο 12 λεπτά. (ΕΣΣΔ)

Νηλ Άρμστρονγκ

1966….. Πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύνδεση δύο διαστημοπλοίων στο διάστημα. Κυβερνήτης της αποστολής αυτής που είχε την ονομασία Gemini 8, ήταν ο Νηλ Άρμστρονγκ. (ΗΠΑ)

1969….. Νηλ Άρμστρονγκ: ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη. Η αποστολή αυτή είχε την ονομασία Apollo 11. Πατώντας στη Σελήνη είπε την περίφημη φράση: “That’s one small step for man. One giant leap for mankind“. (ΗΠΑ)

1984….. Μπρους Μακάντλες: ο πρώτος άνθρωπος που αιωρήθηκε στο κενό του Διαστήματος χωρίς πρόσδεση. (ΗΠΑ)

1998….. Ξεκινάει η συναρμολόγηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. (ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ)

2000….. Το πρώτο πλήρωμα εγκαθίσταται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Την αποστολή αυτή με την ονομασία Expedition 1, απάρτιζαν οι Bill Shepherd (ΗΠΑ), Yuri Gidzenko (ΡΩΣΙΑ) και Sergei K. Krikalev (ΡΩΣΙΑ).

O πρώτος διαστημικός τουρίστας

2001….. Ο Ντένις Τίτο γίνεται ο πρώτος διαστημικός τουρίστας. Ο πολυεκατομμυριούχος πλήρωσε γι’ αυτό το ταξίδι 20 εκατομμύρια δολάρια. (ΗΠΑ)

Το πρώτο φαγητό που ψήνεται στο Διάστημα

2019….. Το πρώτο φαγητό που ψήνεται στο Διάστημα ήταν ένα cookie. Χρηματοδοτήθηκε από τον πολυεθνικό ξενοδοχειακό κολοσσό Hilton Worldwide. (ΗΠΑ)

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

Η κατασκευή του συμφωνήθηκε επισήμως στις 28 Ιανουαρίου 1998 από πέντε διαστημικούς οργανισμούς: NASA (ΗΠΑ), RFSA (ΡΩΣΙΑ), ESA (ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ), JAXA (ΙΑΠΩΝΙΑ), CSA (ΚΑΝΑΔΑΣ).

Η συναρμολόγησή του ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου του 1998 και το πρώτο πλήρωμα (Expedition 1) έφτασε την 1η Νοεμβρίου του 2000.

Στη δημιουργία του συνέβαλαν χρηματικά 15 χώρες: ΗΠΑ, Ολλανδία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία, Ελβετία, Καναδάς, Ιταλία, Σουηδία, Γερμανία, Βέλγιο, Δανία, Ισπανία, Ιαπωνία, Νορβηγία.

Το κόστος έχει ξεπεράσει τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η NASA έχει αναλάβει τη διοίκηση του διαστημικού σταθμού. Τα πληρώματα ανανεώνονται 2-3 φορές το χρόνο και οι προμήθειες που χρειάζονται κάθε φορά ξεπερνούν τους 2,5 τόνους.

Ατυχήματα

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας οι εκτοξεύσεις μεταδίδονταν ζωντανά από την τηλεόραση. Έτσι δεν ήταν δυνατό το φιλτράρισμα των γεγονότων. Το κοινό παρακολουθούσε καί τις επιτυχίες αλλά καί τις αποτυχίες.

Δύο ατυχήματα έχουν μείνει στην ιστορία της κατάκτησης του Διαστήματος.

Challenger 28.1.1986

Μόλις 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του ανατινάχτηκε οδηγώντας στον θάνατο τα 7 μέλη του.

Columbia 1.2.2003

Το διαστημόπλοιο εξερράγη κατά την είσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα σκοτώνοντας τα 7 μέλη του πληρώματος.

Κατάκτηση του διαστήματος: Ιδιωτική πρωτοβουλία vs κράτος

Οι επενδύσεις ιδιωτικών εταιρειών στην κούρσα εποικισμού και στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του διαστήματος έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Την περίοδο 2000-2005 ανέρχονταν σε 1,1 δις δολάρια, ενώ το 2012-2018 έχουν υπερβεί τα 10,2 δις δολάρια.

Τρεις εταιρείες είναι οι σημαντικότεροι παίχτες:

  1. SPACEX ιδιοκτησίας Elon Musk: α) κατασκευάζει και εκτοξεύει δορυφόρους παρέχοντας υπηρεσίες για το διαδίκτυο, β) κατασκευάζει διαστημόπλοιο για να μεταφέρει τον πρώτο άνθρωπο στον πλανήτη Άρη.
  2. BLUE ORIGIN ιδιοκτησίας Jeff Bezos: α) εξερεύνηση του εξωδιαστήματος (πέραν του ηλιακού συστήματος), β) εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του διαστήματος (π.χ. βαρέα μέταλλα σε κομήτες, νερό κτλ.)
  3. VIRGIN ATLANTIC ιδιοκτησίας Richard Branson: φιλοδοξεί να είναι η πρώτη εταιρεία που θα εμπορευματοποιήσει το ταξίδι στο διάστημα (έχει ξεκινήσει την προπώληση εισιτηρίων για πτήση 90 λεπτών σε τροχιά της Γης έναντι 250.000 δολαρίων)

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 μόνο εκτοξεύθηκαν 443 δορυφόροι, πολλοί εξ αυτών από ιδιωτικές εταιρείες.

Μέχρι τον Ιούλιο του 2019, κατά προσέγγιση 560 άνθρωποι έχουν ταξιδέψει στο διάστημα, από τους οποίους οι 8 ήταν τουρίστες.

Οι χώρες με τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε διαστημική τεχνολογία

Αφήστε μια απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ