Μάσκο Μακεδονικό

Η ιστορία και η εξέλιξη της μακεδονικής γαστρονομικής παράδοσης, έχει πολυπολιτισμικές επιρροές από πολλές και διαφορετικές κουζίνες όπως αυτή των Σαρακατσαναίων, των Εβραίων, των Βλάχων, των Αρμενίων, αλλά με περισσότερες αναφορές ενσωμάτωσης από την Ποντιακή και Μικρασιατική μαγειρική.

Η μοναδική αυτή εξελικτική πορεία, δημιούργησε ένα εξαιρετικό μωσαϊκό γεύσεων το οποίο βασίζεται στις άριστες πρώτες ύλες τοπικής προέλευσης.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της “Μακεδονικής Κουζίνας” είναι η χρήση εκλεκτών κρεάτων και κυρίως του χοιρινού και του κοτόπουλου στις παραδοσιακές συνταγές.

Το μάσκο με κοτόπουλο είναι μία συνταγή ευρέως διαδεδομένη στην κεντρική Μακεδονία. Στηρίζεται στις πλέον συνηθισμένες πρώτες ύλες, αλλά τελικά προκύπτει μία από τις πιο πρωτότυπες γευστικές εμπειρίες της Μακεδονικής κουζίνας.

Συστατικά Μάσκο Μακεδονικό:

  • 1 μέτριο κοτόπουλο
  • 4 λεμόνια
  • 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 5 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 αυγά
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ρίγανη, ελαιόλαδο, μουστάρδα (για τη σως που θα χρησιμοποιήσουμε στο ψητό κοτόπουλο)

Προετοιμασία και Οδηγίες παρασκευής:

  1. Βράζουμε το κοτόπουλο για περίπου 20-30 λεπτά.
  2. Ξεχωρίζουμε τα κομμάτια  κοτόπουλου, τα αλείφουμε με τη σως μουστάρδας και τα βάζουμε στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
  3. Στην συνέχεια (και αφού κρυώσει ο ζωμός του κοτόπουλου) τον στραγγίζουμε σε ένα βαθύ σκεύος, όπου τον αναμειγνύουμε με τον χυμό λεμονιού, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το λιωμένο σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι.
  4. Λιώνουμε το βούτυρο σε βαθύ αντικολλητικό σκεύος, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι κι ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα (2-3 βόλτες). Για να μη σβολιάσει το αλεύρι καβουρδίζοντάς το, αρχικά το βούτυρο θα χρειαστεί να είναι λίγο περισσότερο, ώστε να καλύπτει το αλεύρι. Ρίχνουμε (σιγά-σιγά) το μείγμα που φτιάξαμε με τον ζωμό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα (σε σιγανή φωτιά)  χρησιμοποιώντας έναν αβγοδάρτη, μέχρι να αρχίσει να βράζει και να πήζει.
  5. Θα βγάλουμε το σκεύος από το μάτι της κουζίνας όταν η υφή του μάσκου προσομοιάζει με ρευστή κρέμα, δηλαδή δε χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα πηχτό καθώς κρυώνοντας πήζει περισσότερο.

Σερβίρουμε το μάσκο μαζί με το κοτόπουλο που έχουμε προηγουμένως ροδίσει στον φούρνο και μπορούμε να το συνοδεύσουμε ιδανικά με σαλάτα.

Αφήστε μια απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ