Αμαζόνιος, αποψίλωση στον πνεύμονα πρασίνου του πλανήτη

Η αποψίλωση του Αμαζονίου στη Βραζιλία αυξήθηκε τον προηγούμενο χρόνο κατά 22%.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τα τελευταία 15 χρόνια παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα ως ψευδή τα επικριτικά άρθρα που επισημαίνουν την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στον Αμαζόνιο. 

Μεταξύ Αυγούστου του 2020 και Ιουλίου του 2021 αποψιλώθηκαν 13.235 τετραγωνικά χιλιόμετρα του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο, μια επιφάνεια που αντιστοιχεί στην έκταση του Κατάρ ή της Γκάμπιας.

Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν στα μέσα Νοεμβρίου από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας. 

Ο πρόεδρος Bolsonaro όταν εκλέχθηκε το 2019 είχε δηλώσει πως σκοπεύει να προβεί στην αποψίλωση δασικής γης για αγροτική και μεταλλευτική εκμετάλλευση. 

Κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης COP26 για την κλιματική αλλαγή που έλαβε χώρα στα μέσα Νοεμβρίου στη Γλασκόβη, η Βραζιλία δεσμεύτηκε να εξαλείψει μέχρι το 2028 όλες τις παράνομες δραστηριότητες αποδάσωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βραζιλία ανήκει το 60% του Αμαζονίου.

Το υπόλοιπο ανήκει στο Περού 12,8%, στη Βολιβία 7,7%, στην Κολομβία 7,1%, στη Βενεζουέλα 6,1%, στη Γουιάνα 3,1%, στο Σουρινάμ 2,5%, στη Γαλλική Γουιάνα 1,4% και στον Ισημερινό 1%

Αφήστε μια απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ