ΝΑΕΡΑΣ: το υβριδικό ενεργειακό έργο της Ικαρίας

Ολοκληρώθηκε από τη ΔΕΗ η κατασκευή του πρώτου υβριδικού συστήματος παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα.

Το νέο υβριδικό ενεργειακό έργο δημιουργήθηκε στην Ικαρία, στην τοποθεσία Προεσπέρα, ικανοποιώντας έτσι ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους. Εξασφαλίζει την πλήρη αυτάρκεια και αυτονομία του νησιού χρησιμοποιώντας εξολοκλήρου ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Είναι το πρώτο που κατασκευάζεται στην Ελλάδα, και το δεύτερο στον κόσμο. Το πρώτο έγινε στο νησί El Hierro των Καναρίων Νήσων.

Η ονομασία του είναι ΝΑΕΡΑΣ και προέρχεται από το συνδυασμό του “αέρα” και του “νερού”, των δύο πηγών από τις οποίες παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια. Η λειτουργία του είναι εξαιρετικά καινοτόμα και άκρως οικολογική.

Σε πρώτη φάση τρεις ανεμογεννήτριες παράγουν ενέργεια κατά την περίοδο που ο καιρός (αέρας) το επιτρέπει. Όταν η αναγκαία ποσότητα ενέργειας για να καλύψει τις ανάγκες του νησιού έχει παραχθεί τότε το σύστημα των ανεμογεννητριών χρησιμοποιείται για να αντλήσει νερό από ένα φράγμα που βρίσκεται σε χαμηλό ύψος προς ένα μεγαλύτερο φράγμα που βρίσκεται σε ψηλότερο σημείο. Σε περιόδους που οι άνεμοι κοπάζουν και οι ανεμογεννήτριες δεν μπορούν να αποδώσουν, τότε διοχετεύεται το αποθηκευμένο νερό με πίεση από το ψηλότερο στο χαμηλότερο φράγμα παράγοντας έτσι ηλεκτρισμό.

Το καινοτόμο αυτό έργο προσφέρεται ως ιδανική λύση ενεργειακής αυτονομίας για νησιά που: α) είναι δύσκολη η διασύνδεση με το δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, β) είναι μεγάλο το κόστος μεταφοράς καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας, γ) υπάρχει έλλειψη καύσιμων πόρων στο νησί για την αξιοποίησή τους.

Το μεγαλύτερο κέρδος όμως είναι ότι το ΝΑΕΡΑΣ δεν είναι καθόλου ρυπογόνο. Πόσο μάλλον όταν η κλιματική αλλαγή επιτάσσει άμεσες και οικολογικές λύσεις, καθιστώντας την Ικαρία πρωτοπόρα διεθνώς.

Το κόστος κατασκευής του υβριδικού έργου ανήλθε σε 50 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό είναι υπέρογκο και οφείλεται στις γνωστές αγκυλώσεις του ελληνικού κράτους με καθυστερήσεις στην παράδοσή του που είχαν ως επακόλουθο και την αύξηση του κόστους.

Οι τρεις ανεμογεννήτριες έχουν ισχύ 900 κιλοβάτ η καθεμία. Ο υδροστρόβιλος του ψηλότερου φράγματος παράγει 1,05 μεγαβάτ ανά ώρα, ενώ οι άλλοι δύο μικρότεροι που βρίσκονται στο χαμηλότερο φράγμα παράγουν 3,1 μεγαβάτ ανά ώρα.

Ενδεικτικές τιμές

1 Γιγαβάτ = 1.000 Μεγαβάτ

1 Μεγαβάτ = 1.000 Κιλοβάτ

Ένα μέσο νοικοκυριό καταναλώνει κάθε χρόνο 13.994 Κιλοβάτ.

Υβριδικό Ενεργειακό Έργο Ικαρίας «Ναέρας»

Αφήστε μια απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ