Η σημασία της αύξησης της αιολικής ισχύος στην Κεφαλλονιά

Μπορεί η αιολόσφαιρα του Ήρωνα να ήταν μία από τις πρώτες κατασκευές που αξιοποιούσαν την αιολική ενέργεια, ωστόσο στην Ελλάδα μόλις το 1987 είχαμε την πρώτη εγκατάσταση των σύγχρονων κατασκευών εκμετάλλευσης της ενέργειας του ανέμου.

Το 1987 η παραγόμενη ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες μετρούσε μόλις 0,8 mw ισχύος. Σήμερα, αυτή η φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας έχει κάνει αισθητή την παρουσία της σε όλη τη χώρα κι η ισχύς της στο “Διασυνδεδεμένο Σύστημα” είναι 2.329,9 MW ενώ στα “Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά” είναι 321,7 MW.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια να πετύχουμε μια σημαντική αύξηση της αιολικής ισχύος στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα:

  • Το 2017 ήταν το δεύτερο καλύτερο έτος για τις επενδύσεις αιολικών πάρκων, μετά το 2011
  • Αύξηση 12% της αιολικής ισχύος σε σχέση με το 2016.

Με αφορμή ένα αφιέρωμα στις προοπτικές των αιολικών επενδύσεων, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος, δήλωσε στην Εφημερίδα Αξία (10-11/2/2018) στη στήλη «Παρατηρητήριο της Ενέργειας».

Η αιολική ενέργεια είναι ο 100% βεβαιωμένος ενεργειακός πόρος της Ελλάδας. Είναι η ψηφίδα που μπορεί να συνεισφέρει η πατρίδα μας στο στοίχημα της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για ενεργειακή ανεξαρτησία και γεωπολιτική ενδυνάμωση. Η πλήρης αξιοποίηση του αιολικού μας δυναμικού και βέβαια οι μεγάλες διασυνδέσεις προς τα Ευρωπαϊκά δίκτυα, τοποθετούν στρατηγικά την Ελλάδα στο γεωπολιτικό παιχνίδι της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αν σκεφθούμε ότι το μέγιστο δυναμικό μας εντοπίζεται στο Αιγαίο, η τοποθέτηση αυτή αποκτά χαρακτήρα εθνικού στοιχήματος.

Είναι φανερό πλέον, ότι δημιουργούνται οι συνθήκες για την σύσταση μιας αντίστοιχης του ΟΠΕΚ ομάδας για τους κυριότερους παραγωγούς υλικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα στοχεύει στη μετατόπιση της εξουσίας από τα πετρελαιοεξαγωγικά κράτη προς τους σημαντικότερους παίκτες της πράσινης ενέργειας.

Στην Ελλάδα, όσον αφορά την αύξηση της αιολικής ισχύος, δυστυχώς, δεν έχουμε ελπίδες για την επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί για το 2020.

Προβληματικό στοιχείο της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας αποτελεί το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά τόσο τον χωροταξικό σχεδιασμό όσο και τα ανταποδοτικά τέλη, καθώς τείνει να ευνοεί περισσότερο τα πλοκάμια της γραφειοκρατίας και λιγότερο τη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό ότι η νομοθεσία μας (3851/2010 και 3468/2006) προβλέπει την ανταποδοτική παρακράτηση επί του τζίρου από τις ανεμογεννήτριες η οποία ανέρχεται στο 3% και κατανέμεται ως εξής:

  • Το 1% στους κατοίκους των κοινοτήτων όπου βρίσκονται εγκατεστημένες (μέσω μείωσης στους λογαριασμούς ρεύματος),
  • το 1,7% στους ΟΤΑ και
  • το 0,3% καταλήγει στο Πράσινο Ταμείο.

Στα Ιόνια Νησιά η εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται ήδη σε 91 MW κι ειδικότερα, στην Κεφαλλονιά υπάρχουν ήδη τρεις χερσαίοι Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ). Το Αιολικό Πάρκο «Μανολάτη – Ξερολίμπα» του Δ.Δ. Διλινάτων Δήμου Αργοστολίου, το Αιολικό Πάρκο “Αγία Δυνατή” του Δήμου Πυλαρέων και το Αιολικό Πάρκο “Ημεροβίγλι” στα διοικητικά όρια των Δήμων Αργοστολίου και Πυλαρέων. Ενώ, επίκειται η αύξηση της συνολικής ισχύος καθώς σε διαδικασία αδειοδότησης βρίσκονται πέντε ακόμη μονάδες και με την έναρξη του 2018, πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών.

Και “για του λόγου το αληθές”, στο παρακάτω βίντεο της WIND TURBINE INSTALLATION (HERMES HEAVYLIFT) παρουσιάζονται βήμα-βήμα η μεταφορά, συναρμολόγηση και εγκατάσταση των νέων ανεμογεννητριών στο Δήμο Κεφαλλονιάς.

Αφήστε μια απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ