Καζανόβας

Ο Τζιάκομο Καζανόβα δεν είναι φανταστικό πρόσωπο που δημιουργήθηκε από την πένα ενός συγγραφέα

Χαρακτήρες από τη μυθολογία και τη λογοτεχνία που μετατράπηκαν σε έννοιες: Σεξουαλικότητα

Ο Τζιάκομο Καζανόβα γεννήθηκε στη Βενετία (1725-1798) και ήταν ο πρωτότοκος γιος μιας πολυμελούς οικογένειας (έξι παιδιά). Οι γονείς του, Zanetta Farussi και Gaetano Giuseppe Casanova, ήταν ηθοποιοί και περιόδευαν διαρκώς στην Ευρώπη με θιάσους. Έτσι, ο Καζανόβας μεγάλωσε με τη γιαγιά του. Η έλλειψη γονικής φροντίδας τον στιγμάτισε όπως γράφει και ο ίδιος στα απομνημονεύματά του: “So they got rid of me”.

Σε ηλικία οχτώ ετών έχασε τον πατέρα του, ενώ ένα χρόνο αργότερα μπήκε εσώκλειστος σε ίδρυμα στην Πάντοβα. Οι συνθήκες διαβίωσης όμως δεν τον ικανοποιούσαν κι έτσι ζήτησε από τον αιδεσιμότατο Gozzi, που ήταν ινστρούχτοράς του, να αναλάβει την κηδεμονία του. Ο ιερέας τον δέχθηκε και έτσι ο Καζανόβας έζησε τα παιδικά του χρόνια με την οικογένεια Gozzi. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μυήθηκε στην τέχνη του έρωτα όταν στην ηλικία των έντεκα συνευρέθηκε με την κατά πολύ μεγαλύτερή του Bettina, την αδελφή του ιερέα. Γράφει σχετικά: “Bettina was pretty, lighthearted, and a great reader of romances. … The girl pleased me at once, though I had no idea why. It was she who little by little kindled in my heart the first sparks of a feeling which later became my ruling passion.”

Δώδεκα χρονών, έγινε δεκτός στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα, από το οποίο αποφοίτησε μετά από πέντε χρόνια με πτυχίο νομικής. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εθίστηκε στον τζόγο και έγινε δανδής.  Έπειτα, επέστρεψε στη Βενετία όπου περιήλθε υπό την πατρωνία του Alvise Gasparo Malipiero, ενός 76χρονου γερουσιαστή. Εκείνος ήταν που γνώρισε στον Καζανόβα τη βενετσιάνικη ντόλτσε βίτα. Τότε εμπλούτισε τις σεξουαλικές του εμπειρίες περεταίρω, όταν συνευρέθηκε με δύο αδελφές, τη Nanetta και τη Maria Savorgnan. Η μετέπειτα ζωή του ήταν πλούσια σε περιπέτειες. Κατατάχθηκε σε ένα βενετικό απόσπασμα στην Κέρκυρα, ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη την Πράγα και τη Βιέννη,  και φυλακίστηκε με τις κατηγορίες της βλασφημίας και της υποκίνησης αναταραχών, αφού συχνά πυκνά βρισκόταν μπλεγμένος σε καβγάδες. Στο Παρίσι παρουσιάστηκε ως αλχημιστής και μάγος με ειδικότητα στη νουμερολογία. Εκμεταλλεύτηκε έτσι πολλούς αφελείς ευγενείς αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Έγραψε σχετικά, “deceiving a fool is an exploit worthy of an intelligent man“.

Η πολυτελή διαβίωσή του όμως σε συνδυασμό με τον εθισμό του στον τζόγο, του δημιούργησαν χρέη, και οδηγήθηκε εκ νέου στη φυλακή για μικρό χρονικό διάστημα. Διέφυγε στην Κολωνία και μετά στην Στουτγάρδη. Πάλι όμως τα χρέη συσσωρεύτηκαν και φυλακίστηκε για να διαφύγει πάλι στην Ελβετία. Οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες και οι ερωτικές του περιπέτειες τον οδήγησαν σε ένα ατελείωτο ταξίδι περιπλάνησης. Μασσαλία, Τορίνο, Βαρσοβία, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη. Τελευταία του κατοικία ήταν η Βοημία στην Τσεχία, όπου πέθανε σε ηλικία 73 χρονών, την 4η Ιουνίου του 1798. Κατά τη διάρκεια της ζωής του συνάντησε πολλές επιφανείς προσωπικότητες της εποχής του, όπως τη Μαρκησία ντε Πομπαντούρ, τον Ζαν Ζακ Ρουσσώ, τον Βολταίρο, τον Λουδοβίκο τον 15ο, τη Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας,  τον Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και τον Βενιαμίν Φραγκλίνο.

Ο Τζιάκομο Καζανόβας έμεινε στην ιστορία από το βιβλίο που έγραψε ο ίδιος με τίτλο Histoire de ma vie (Η ιστορία της ζωής μου), στο οποίο εκτός από τα απομνημονεύματα και τις ερωτικές του περιπτύξεις, αποθανάτισε εξαίσια την κοινωνική ζωή της Ευρώπης του 18ου αιώνα.

Ο Καζανόβας είναι ο παθολογικός εραστής που θέλει όλες τις γυναίκες και δεν χορταίνει ποτέ.

Αφήστε μια απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ