Η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως οι άνθρωποι μοιράζονται τον τελευταίο κοινό τους πρόγονο με τους χιμπαντζήδες, ο οποίος έζησε περίπου 5-7 εκατομμύρια χρόνια πριν. Πολλά είδη και υποείδη του γένους Homo έχουν αφανιστεί. Μεταξύ όλων αυτών είναι και o Homo erectus, ο οποίος έζησε στην Ασία, και ο Homo sapiens neanderthalensis ο οποίος έζησε στην Ευρώπη.

Χρονολογία σημαντικών γεγονότων:

Πριν από…

6 εκατομμύρια χρόνια

το είδος Sahelanthropus είναι το πρώτο που περπατά στα δύο του πόδια.

2,6 εκατομμύρια χρόνια

χρησιμοποιούνται πέτρες ως εργαλεία.

800.000 χρόνια

τιθάσευση της φωτιάς.

800.000-200.000 χρόνια

ο εγκέφαλος μεγαλώνει.

12.000 χρόνια

αλλαγή από τις κοινωνίες του κυνηγού-συλλέκτη στις γεωργικές κοινωνίες βασισμένες στην καλλιέργεια φυτών και την εξημέρωση ζώων. Τα ευρήματα δείχνουν ότι αυτό άρχισε στη Μέση Ανατολή και διαδόθηκε μέσω των μεταναστεύσεων.

Huxley-Mans Place in Nature 1863

Το αρχείο απολιθωμάτων δείχνει τα πρωτεύοντα να εξελίσσονται για περίπου 30 εκατομμύρια έτη πριν στην Αφρική. Ένας κλάδος των πρωτευόντων εξελίχθηκε στους πιθήκους του Παλαιού και του Νέου κόσμου, και άλλος στα ανθρωποειδή (τους κοινούς προγόνους των πιθήκων και του ανθρώπου). Όταν στην ανθρώπινη εξέλιξη γίνεται μνεία στον όρο “άνθρωπος”, αυτός αναφέρεται στο γένος Homo. Όμως οι μελέτες τις ανθρώπινης εξέλιξης περιλαμβάνουν συνήθως και άλλα ανθρωποειδή, όπως είναι ο Αυστραλοπίθηκος, η εξελικτική πορεία του οποίου διαχωρίστηκε από αυτήν του ανθρώπινου γένους περίπου 2,3 εκατομμύρια χρονιά πριν, στην Αφρική.

Geologic clock

(η συνέχεια του άρθρου σχετικά με την εξελικτική πορεία των ανθρωποειδών εδώ)

Κύρια πηγή: Smithsonian National Museum of Natural History

Αφήστε μια απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ