Ο Μινωικός Πολιτισμός και η εξέλιξη των αριθμών

Οι Μινωίτες χρησιμοποιούσαν το δεκαδικό σύστημα μέτρησης (βάση το 10). Το δανείστηκαν από τους Αιγυπτίους, και μετέπειτα το υιοθέτησαν καί οι Μυκηναίοι. Η διαφορά με τους Αιγύπτιους έγκειται στο γεγονός ότι έγραφαν τα νούμερα ξεκινώντας από τη μεγαλύτερη αξία φτάνοντας προοδευτικά στη μονάδα, όπως ακριβώς κάνουμε και σήμερα.

Δυστυχώς δεν σώζεται κάποιο εύρημα που να μαρτυρά ότι οι Μινωίτες χρησιμοποιούσαν τους αριθμούς για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ τους όπως έκαναν στην Μεσοποταμία και την Αίγυπτο. Οι μαθηματικές πράξεις “φαίνεται” να γίνονταν μόνο στο πλαίσιο του υπολογισμού στις εμπορικές συναλλαγές. Πρέπει να τονιστεί η λέξη “φαίνεται” γιατί οι ερευνητές δεν είναι απολύτως σίγουροι. Δεν έχουν αποδείξεις μιας και οι Μινωίτες κατέγραφαν τις πράξεις σε πίνακες πηλού τον οποίο όμως δεν έψηναν ώστε να σκληρύνει. Ήταν ένας προσωρινός τρόπος καταγραφής που στη συνέχεια μετέφεραν σε πάπυρο για να αρχειοθετηθεί επισήμως. Ενώ όμως η υφή του παπύρου έμεινε αναλλοίωτη ανά τους αιώνες στην Αίγυπτο επειδή επικρατούσαν οι κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες για τη διατήρησή του, δεν συνέβη το ίδιο και στην Κρήτη με αποτέλεσμα να καταστραφεί οτιδήποτε είχε καταγραφεί σε πάπυρο. Ευτυχώς διασώθηκαν αρκετές πήλινες πινακίδες που ψήθηκαν λόγω των πυρκαγιών που κατέστρεψαν το Παλάτι της Κνωσού.

Αριθμοί Μινωιτών
Παράδειγμα αριθμού Μινωιτών

Οι Μινωίτες έκαναν ευρεία χρήση των κλασμάτων. Όσον αφορά τη μέτρηση βάρους και υγρών χρησιμοποιούσαν το δεκαδικό αλλά καί το εξηνταδικό σύστημα.

Κλάσματα Μινωιτών

Στον Μινωικό πολιτισμό δεν υπήρχε σύμβολο για το μηδέν.

(γενικές πληροφορίες για την ιστορία του Μινωικού πολιτισμού εδώ)


Πηγές

Robert Kaplan, The Nothing That Is: A Natural History of Zero, Oxford University Press, 1999.

Dirk J. Struik, Minoan and Mycenaean Numerals, Massachusetts Institute of Technology-Cambridge, 1982.

Arthur Evans, The Palace of Minos: A Comparative Account of the Successive Stages of Early Cretan Civilization as Illustrated by the Discoveries at Knossos, London: Macmillan and Co., 1921.

Alexander J. MacGillivray, “Labyrinths and Bull-Leapers.” Archaeology 53 (2000): 53-55.

Dialynas E., A. Lyrintzis, and A. N. Angelakis, Historical Development of Water Supply of Iraklio City, Greece, Water and Wastewater technologies in Ancient civilizations, International Water Association (IWA), Heraklion, Greece, 2006.

Αφήστε μια απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ