Η αρχαία Αίγυπτος διέθετε επάρκεια αγροτικών προϊόντων με την κατασκευή απίστευτης κλίμακας αρδευτικών έργων και καναλιών που οφείλονταν στην εξέλιξη των μαθηματικών και της τριγωνομετρίας. Ταυτόχρονα είχαν εντρυφήσει στην αστρονομία για να μπορούν να ελέγχουν τις πλημμύρες που ήταν τόσο απαραίτητες στην αγροτική παραγωγή. Όσο για τις Πυραμίδες δεν θα ήταν δυνατή η κατασκευή τους αν δεν διέπρεπαν στα μαθηματικά.
Οι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που μετέτρεψαν το ‘1’ από μονάδα αρίθμησης πραγμάτων σε μονάδα υπολογισμού (≈3000 π.Χ.). Εφηύραν έναν έξυπνο τρόπο ώστε η μέτρηση του μήκους να βασίζεται πάντα σε σταθερές αξίες…τον χάρακα. Έτσι, ο οποιοσδήποτε στην αιγυπτιακή επικράτεια θα μπορούσε να κάνει υπολογισμούς καταλήγοντας στο ίδιο αποτέλεσμα. Είχε μήκος όσο ένα χέρι από τον ώμο μέχρι καί την παλάμη, συν άλλη μια παλάμη. Μάλιστα ο χάρακας θεωρούνταν ιερός, γι’ αυτό και φυλασσόταν στους ναούς ως κόρη οφθαλμού. Όποτε χρειάζονταν αντίγραφα για να σταλούν σε απομακρυσμένες περιοχές, αυτά γίνονταν αποκλειστικά στους ναούς από τα πρωτότυπα. Η διαδικασία γινόταν με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή απόκλιση και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Οι μονάδες μέτρησης στην αρχαία Αίγυπτο είχαν ως βάση το δέκα. Το σύστημα που χρησιμοποιούταν ήταν το δεκαδικό, το οποίο χρησιμοποιείται παγκοσμίως σήμερα. Το ‘1’ ήταν μία ευθεία γραμμή, το ’10’ μία αψίδα, το ‘100’ ένα στριφογυρισμένο σχοινί, το ‘1.000’ ένας λωτός, το ‘10.000’ ένα δάχτυλο, το ‘100.000’ ένας γυρίνος και το ‘1.000.000’ ένας άνθρωπος σε στάση προσευχής. Ξεκινούσαν να γράφουν το νούμερο αυξητικά, πρώτα τις μονάδες, μετά τις δεκάδες και ούτω καθεξής.
Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο για του Σουμέριους, ούτε οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν σύμβολο για το μηδέν.
(περισσότερες πληροφορίες για την αρχαία Αίγυπτο εδώ)
Πηγές
Robert Kaplan, The Nothing That Is: A Natural History of Zero, Oxford University Press, 1999.
Alberto Carlo Carpiceci, Merveilleuse Egypte des Pharaons, Inter-Livres, 1993.