Κορωνησία: Το ψαροχώρι του Αμβρακικού

Η Κορωνησία βρίσκεται στο σημείο που εκβάλλουν οι ποταμοί Άραχθος και Λούρος. Εκεί σχηματίζεται ο Αμβρακικός κόλπος ο οποίος επικοινωνεί με το Ιόνιο πέλαγος μέσω ενός στενού διαύλου, πλάτους περίπου 500 μέτρων, ανάμεσα στο Άκτιο και την Πρέβεζα.

Κεντρικό σημείο αναφοράς αυτής της ιδιαίτερης περιοχής είναι η Κορωνησία που προσεγγίζεται οδικώς από την Άρτα, μέσω ενός δρόμου όπου τα τελευταία περίπου 10 χιλιόμετρα διανύονται πάνω σε μια στενή λωρίδα ασφάλτου πάνω στη λιμνοθάλασσα!

Ο δρόμος που οδηγεί στην Κορωνησία, [Geopolitis © All rights reserved]

Η Κορωνησία είναι ένα μικρό χωριό – νησί του νομού Άρτας το οποίο αναφέρεται και ως «Πέρα Νησί» ή ως «Κορακονησία». Τα σπίτια του οικισμού αναπτύσσονται κυκλικά έχοντας θέα στη λιμνοθάλασσα και στις αμμονησίδες.

Στη μέση του χωριού βρίσκεται ένας βυζαντινός ναός ιδιαίτερου ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για απομεινάρι ενός παλαιού σημαντικού μοναστηριού και είναι αφιερωμένος στη Γέννηση της Θεοτόκου. Η εκκλησία που κτίστηκε μεταξύ 7ου και 10ου αιώνα, έχει υποστεί πολλές δομικές αλλαγές αλλά θεωρείται ότι ανήκει στον σπάνιο τύπο του «σταυροειδούς ημιεγγεγραμμένου με τρούλο» βυζαντινού ναού.

Σε αυτό τον μικρό και ξεχωριστό τόπο, οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι ο τουρισμός και η αλιεία στα νερά του Αμβρακικού. Στο λιμάνι της Κορωνησίας δένουν και οι χαρακτηριστικές ψαρόβαρκες, τα «πριάρια» όπως τα λένε οι ντόπιοι. Η ευρύτερη περιοχή διαθέτει ιχθυοποικιλότητα, φημίζεται για τις περίφημες γαρίδες του Αμβρακικού και συγχρόνως έχει αναπτυγμένη ιχθυοκαλλιέργεια.

[Geopolitis © All rights reserved]

Εκτός από τις λιγοστές ψαροταβέρνες όπου σερβίρουν τα φρέσκα ψάρια από τους ντόπιους ψαράδες, στην Κορωνησία υπάρχουν και μικρά καταλύματα που προσφέρονται κυρίως για τουρίστες που αναζητούν ήρεμες, εναλλακτικές ή και ρομαντικές διακοπές.

Στην Κορωνησία πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις με λαογραφικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον καθώς δραστηριοποιούνται τόσο ο «πολιτιστικός Σύλλογος Κορωνησίας», όσο και ο «πολιτιστικός σύλλογος των απανταχού Κορωνησιωτών» ο οποίος από το 1989 διατηρεί και μια έντυπη τριμηνιαία περιοδική έκδοση με τίτλο «Κορωνησία».

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που προσφέρεται περισσότερο για την πραγματοποίηση αυτών των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Συγχρόνως είναι και η εποχή που αυτός ο ιδιαίτερος τόπος επιλέγεται από τους επισκέπτες για μπάνιο στις γραφικές αμμουδιές όπου τα νερά είναι ρηχά, αργούν να βαθύνουν και σε ορισμένα σημεία ο βυθός μοιάζει βαλτώδης. Ωστόσο, οι υπόλοιπες κοντινές παραλίες διαθέτουν τα γνωστά γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου.

Το σημαντικότερο είναι ότι η Κορωνησία αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό για όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς βρίσκεται στη μέση του διεθνούς σημασίας Αμβρακικού βιοτόπου με αποτέλεσμα να μπορεί να γίνει μια ιδανική αφετηρία για την περιήγηση στο εκτεταμένο σύστημα υγροτόπων.

[Geopolitis © All rights reserved]

Η περιοχή αποτελείται από υφάλμυρες λιμνοθάλασσες, αμμώδεις λουρονησίδες, αλμυρόβαλτους, καλαμώνες, υγρολίβαδα, λασποτόπια και άλλα οικοσυστήματα. Γι αυτό χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετικής σημασίας και από το 1972 οι παράκτιοι υγρότοποι του Αμβρακικού κόλπου προστατεύονται από τη συνθήκη Ramsar, ενώ από το 1990 όλη η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.

Η παρατήρηση υδρόβιων πουλιών στον Αμβρακικό Κόλπο θεωρείται ως μοναδική εμπειρία, καθώς περιλαμβάνει πάπιες (Κιρκίρια, Σφυριχτάρια, Καπακλήδες, Ψαλίδες), βουτηχτάρια (Σκουφοβουτηχτάρια, Μαυροβουτηχτάρια), Βαρβάρες, αλλά και ασυνήθιστα είδη όπως τα Λαμπροβούτια, οι Θαλασσοπρίστες, τα Ρινοδέλφινα και οι Αργυροπελεκάνοι.

Ειδικότερα, οι Αργυροπελεκάνοι (Pelecanus crispus) που έχουν εγκατασταθεί στα νησάκια των λιμνοθαλασσών Τσουκαλιό και Λογαρού, θεωρούνται το σπανιότερο από τα επτά είδη πελεκάνων που υπάρχουν στον κόσμο και το δεύτερο σε μέγεθος είδος πουλιού παγκοσμίως. Αυτό το απειλούμενο είδος επέλεξε τους δύσβατους καλαμιώνες και τα ζεστά – ρηχά νερά του Αμβρακικού ως το ιδανικό μέρος για αναπαραγωγή και για ήσυχες θέσεις κουρνιάσματος.

Χάρτης με την τοποθεσία της Κορωνησίας, [Geopolitis © All rights reserved]

Γενικότερα, ο Αμβρακικός χαρακτηρίζεται ως “Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά” (ΙΒΑ με κωδικό GR 081) και περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στις ιστοσελίδες της Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού.

Επίσης, η θάλασσα της ευρύτερης περιοχής επιλέγεται κυρίως για σέρφινγκ καθώς και διάφορα άλλα θαλάσσια σπορ. Ωστόσο, η Κορωνησία μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «πίστα» για σπορ, αφού πλέον εκεί πραγματοποιούνται αγώνες διάπλου και τριάθλου στα πλαίσια της δράσης «Σώστε τον Αμβρακικό».

Ο Αμβρακικός είναι μια περιοχή πολύτιμη και δυστυχώς ευάλωτη. Ωστόσο η Κορωνησία παραμένει ένας εξαιρετικός προορισμός με ήπια τουριστική ανάπτυξη που μπορεί να ικανοποιήσει τους επισκέπτες στηριζόμενη όχι μόνο στη γεωγραφική της θέση αλλά και στην ποιότητα της φιλοξενίας.

Αφήστε μια απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ