Η κατάκτηση του Διαστήματος

Το ταξίδι του ανθρώπου στο διάστημα ξεκίνησε τις δεκαετίες του ’30 και του ’40. Αρχικά όμως, δεν είχε ως απώτερο στόχο την εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος αλλά την κατασκευή πυραύλων για επιθετικούς σκοπούς.

Ο επικεφαλής του πυραυλικού προγράμματος της ναζιστικής Γερμανίας Wernher von Braun
Wernher von Braun

Η ναζιστική Γερμανία κατασκεύασε πρώτη πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τους V-2, για να πλήξει το Λονδίνο στα τέλη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Επικεφαλής του ειδεχθούς αυτού σχεδίου ήταν ο Wernher von Braun. Οι πύραυλοι είχαν βεληνεκές πάνω από 300 χιλιόμετρα και ταχύτητα 5.600 χλμ. ανά ώρα. Μετά το πέρας του πολέμου, ο Braun μετοίκησε στις ΗΠΑ και μαζί με άλλους 1.600 Γερμανούς επιστήμονες εργάστηκε στο αμερικάνικο πρόγραμμα Paperclip. Στόχος του προγράμματος ήταν αρχικά η δημιουργία πυραύλων ικανών να πλήξουν τη Σοβιετική Ένωση (Ψυχρός Πόλεμος), και μετέπειτα η κατάκτηση του διαστήματος. Οι Σοβιετικοί ωστόσο είχαν πάντα προβάδισμα, και ήταν αυτοί που έστειλαν τον πρώτο δορυφόρο στο διάστημα στις 4 Οκτωβρίου του 1957, τον Sputnik 1. Οι Αμερικανοί ακολούθησαν λίγους μήνες αργότερα με την επιτυχή εκτόξευση του Explorer 1, στις 31 Ιανουαρίου του 1958.

Ο πρώτος που οπτικοποίησε στον κινηματογράφο το ταξίδι στο φεγγάρι ήταν ο Georges Méliès το 1902 στην ταινία "Le Voyage dans la Lune"
Ο πρώτος που οπτικοποίησε στον κινηματογράφο το ταξίδι στο φεγγάρι ήταν ο Georges Méliès το 1902 στην ταινία “Le Voyage dans la Lune”

Χρονολόγιο

1957….. Sputnik 1: ο πρώτος δορυφόρος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. (ΕΣΣΔ)

1957….. Sputnik 2: ο πρώτος δορυφόρος που μετέφερε τον πρώτο ζωντανό οργανισμό στο διάστημα, τη σκυλίτσα Λάικα. Το θερμικό σύστημα δυσλειτούργησε και η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κελύφους έφτασε τους 40 °C, με αποτέλεσμα τον θάνατο της Λάικα από υπερθέρμανση λίγες ώρες μετά την εκτόξευση. Ο Sputnik 2 δεν είχε κατασκευαστεί για να επιστρέψει ανέπαφος στη Γη. Έτσι όταν ολοκλήρωσε την τροχιά του και εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα κάηκε. Η μοίρα της Λάικα ήταν προδιαγεγραμμένη. Είχε προβλεφθεί ένα σύστημα για να της γίνει ευθανασία δέκα μέρες μετά την εκτόξευση, κάτι που εντέλει δεν χρειάστηκε. (ΕΣΣΔ)

1961….. Γιούρι Γκαγκάριν: ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα. Η πτήση του στο διαστημόπλοιο Vostok 1 διήρκεσε 108 λεπτά. (ΕΣΣΔ)

1962….. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζων Φ. Κέννεντυ σε ομιλία του στο Κογκρέσο θέτει ως εθνικό στόχο, εντός δεκαετίας, την αποστολή ανθρώπου στο φεγγάρι και την ασφαλή επιστροφή του στη Γη. (ΗΠΑ)

1962….. Τζον Γκλεν: ο πρώτος άνθρωπος σε τροχιά γύρω από τη Γη. Πραγματοποίησε τρεις περιστροφές και το ταξίδι του διήρκεσε 5 ώρες. (ΗΠΑ)

1965….. Αλεξέι Λεόνοφ: ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποιεί διαστημικό περίπατο. Έμεινε έξω από το διαστημόπλοιο 12 λεπτά. (ΕΣΣΔ)

1966….. Πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύνδεση δύο διαστημοπλοίων στο διάστημα. Κυβερνήτης της αποστολής αυτής που είχε την ονομασία Gemini 8, ήταν ο Νηλ Άρμστρονγκ. (ΗΠΑ)

1969….. Νηλ Άρμστρονγκ: ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη. Η αποστολή αυτή είχε την ονομασία Apollo 11. Πατώντας στη Σελήνη είπε την περίφημη φράση: “That’s one small step for man. One giant leap for mankind“. (ΗΠΑ)

1984….. Μπρους Μακάντλες: ο πρώτος άνθρωπος που αιωρήθηκε στο κενό του Διαστήματος χωρίς πρόσδεση. (ΗΠΑ)

1998….. Ξεκινάει η συναρμολόγηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. (ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ)

2000….. Το πρώτο πλήρωμα εγκαθίσταται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Την αποστολή αυτή με την ονομασία Expedition 1, απάρτιζαν οι Bill Shepherd (ΗΠΑ), Yuri Gidzenko (ΡΩΣΙΑ) και Sergei K. Krikalev (ΡΩΣΙΑ).

2001….. Ο Ντένις Τίτο γίνεται ο πρώτος διαστημικός τουρίστας. Ο πολυεκατομμυριούχος πλήρωσε γι’ αυτό το ταξίδι 20 εκατομμύρια δολάρια. (ΗΠΑ)

2019….. Το πρώτο φαγητό που ψήνεται στο Διάστημα ήταν ένα cookie. Χρηματοδοτήθηκε από τον πολυεθνικό ξενοδοχειακό κολοσσό Hilton Worldwide. (ΗΠΑ)

(η συνέχεια στην επόμενη σελίδα)

Αφήστε μια απάντηση

Please enter your comment!
Please enter your name here